Anmäl dig till föreläsning

Vill du lära dig mer om hundens Anatomi och rörelse? Boka kurs här!

Föreläsning

Hundens anatomi och rörelse

Kursen pågår normalt sett under en helg, alternativt en 5 veckors kurs. Målet med denna kurs är att öka din kunskap och förståelse för hundens Anatomi och rörelse. 

Bakgrund till kursen

Sedan jag (Gerard O’Shea) var liten har jag varit fascinerad av allt som har med hund att göra och deras roll i människans moderna utveckling.

Tänk vilket enormt jobb våra hundar har bidragit med både kulturellt och historiskt genom alla dessa år. Med åren utvecklades mitt intresse och jag blev även intresserad av hur hundars olika kroppstyper var perfekt anpassade till de olika jobben de utförde och de olika klimaten de levde i – Rörelse var helt plötsligt inte bara ”upp och ned” och en triangel i utställningsringen längre. De olika typerna av rörelse representerade helt plötsligt varje hundras egen historia – det som vi idag kallar rastypiska rörelser.

När jag så blev intresserad av utställning, avel och senare som domare, blev den här kunskapen en enorm fördel för mig i min ”hundresa”. Jag insåg också att kunskapen var mycket värdefull för bruks- och jakthundsfolket.

Anatomi är mitt absoluta favoritämne och att hålla föreläsningar i Anatomi för alla er hundälskare är det roligaste jag vet. Jag har ägnat många år att designa och utveckla en omfattande Power Point presentation för att kunna visa alla som är intresserade av hundens anatomi, hundens olika kroppstyper och rörelser.

 Med den allmänna opinionen som finns kring renrasiga hundar har vi i hundvärlden tillsammans en gemensam moralisk skyldighet att förstå och värdera sund kinetisk balans hos alla raser. Att förstå kroppens funktion utan att överdriva är grunden till fysisk sundhet.

Anatomi kan ibland upplevas som ett tungt och svårt ämne. Men denna kurs presenteras på ett sätt som även den mest oerfarna personen kan ta in och fylla sitt kunskapsbehov med.

Vad kan du förvänta dig?

Föreläsningen är i första hand en Power Point-presentation med närmare 200 visuella bilder. Varje deltagare får också en handout med de viktigaste punkterna från föreläsningen. Genom skämt, humor och många förklaringar kommer jag att förklara många av de missförstånd som finns i hundvärlden. Hur man kan ser på hundars rörelse, inte bara utifrån deras vinklar, utan också genom de olika proportioner och kroppstyper som finns.

Varför står vissa hundar med en bra överlinje men rör sig med en dålig överlinje? Är lösa armbågar verkligen ett problem i armbågarna? Varför står vissa hundar med en stark och rak mellanhand, men när de rör sig är mellanhanden lös och instabil? Varför kan en hund som verkar vara mycket välbyggd, göra dig besviken i rörelse? Och varför hunden som du inte förväntar dig kan röra sig väl överraskar dig.

Problemen vi ser sitter sällan där de har sitt ursprung. En person med platta fötter, kan ofta få ont i knäna och som ett följt problem med ryggen. Personen går då till doktorn för sin dåliga rygg, men problemet började med…

Jag tror att det är bra att använda många metaforer från vardagen för att hjälpa till när något är svårt att förstå.

Istället för att bara säga ”den här hunden sig bra eller rör sig inte bra”, kommer jag att visa och förklara för dig varför. Många gånger genom att specificera exakt vilket ben eller proportion som skapar ”problemet”. Jag tycker verkligen om att beskriva och analysera olika hundar.

Praktisk information

Helgkurs
Dagar:
 2 dagar
Tid: 4 timmar per dag
Plats: Varierar
Pris: 2.500 kr

Veckokurs
Dagar:
 5 veckor
Tid: 2,5 timme per tillfälle
Plats: Varierar
Pris: 2.500 kr

Det är även möjligt för dig, din klubb eller kennel att arrangera denna föreläsning. Se kontakta oss för mer information. Föreläsningen kan hållas för dig som privatperson eller mindre och större grupper.